Monday, July 21, 2008

Nik Aziz: PAS akan berpecah jika muzakarah diteruskan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Mengasihani

Pemuda dan Pemudiku sehingga saat ini aku masih bersetuju dengan pandangan Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz Nik Mat.

Kepada Naib Presiden PAS Hj Husam Musa dan Hj Mohammad Sabu, Hj Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub jangan hanya jadi "tongkoi kayu " dalam isu ini...... lakukan sesuatu supaya keadaan kembali tenang demi keutuhan jamaah.

Aku juga heran mana nak letak buku karangan Presiden iaitu "Hadharah Islamiyah bukan Islam Hadahri" selepas ini.

Lagi dahsyat kalau aku tanya...... nak letak mana ucapan TG Presiden ketika tahun 1981 di Banggol Pradung, Terengganu.

Maaf cakap...... aku rasa dibohongi oleh kepimpinan selama ini, jika hasrat tersebut diteruskan.

sudah 26 tahun aku pegang dengan kukuh hujah pimpinan ulamak (mula 1982)yang aku sanjungi , sehingga hari ini apa yang diucapkan mereka, kerana aku jahil, tiba-tiba apakah sebab laparkan jawatan maka hujah lain pulak digunakan, mengapa tidak sejak 1982 dulu...... kan senang.

Adakah tak jumpa hadis baru lagi semasa itu??????

Adakah kerana ada sedikit masalah di Selangor selepas berkahwin 3 bulan dengan PKR dan DAP, maka keingin melonjak-lonjak nak cari bini baru....... sabaq la sat, biasa le baru kahwin.

Kalau bini anak dara yang baru kahwin pun dah tak berapa nak boleh kawal, apa akan jadi kahwin dengan bini orang yang merenyam, gatai, mata duitan, ligat dan segala macam lagi.

Nak dakwah??????????? Sekali lagi aku tanya? awat dulu tak terfikir nak dakwah????

Maaf kasar sikit......... nak bagi darah naik sikit

Tolong selami hasrat TG Nik Abd Aziz di bawah. Wahai Pemuda dan Pemudiku.

21-07-2008 06:40:02 PM
KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) berkata sebarang usaha untuk mengadakan muzakarah antara PAS dan Umno perlu dihentikan segera kerana jika ia diteruskan, parti berteraskan Islam itu bakal menghadapi perpecahan.

Beliau mendakwa muzakarah itu merupakan gimik Umno semata-mata untuk menjatuhkan PAS.
"Saya nak tanya kepada orang PAS sama ada nak jaga PAS atau Islam. Kalau nak jaga PAS, ini (muzakarah) bukan caranya dan jika nak jaga Islam juga bukan ini caranya kerana berkawan dengan Umno seperti menghancurkan Islam," katanya dalam sidang akhbar di sini, hari ini.
Menteri Besar Kelantan itu mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mendedahkan Umno telah mengadakan pertemuan sebanyak tiga kali dengan PAS bagi membincangkan beberapa isu berkaitan dengan keagamaan dan orang Melayu.

Abdullah berkata bagaimanapun pertemuan dengan pemimpin tertinggi PAS itu tidak disertai Nik Aziz.

Nik Aziz berkata jika muzakarah itu menjadi realiti, PAS akan menjadi seperti "kera sumbang" dan tidak lagi dipercayai oleh sekutunya daripada Pakatan Rakyat termasuk penyokong PAS sendiri.

"Bila berlaku begini, orang PAS akan marah kepada PAS dan orang Pakatan (Rakyat) akan juga marah kepada PAS. Kiri kanan semua orang marah dan akhirnya PAS jadi kera sumbang.
"...dengan itu saya memang tidak bersetuju diadakan muzakarah ini tetapi akan bersetuju sekiranya pertemuan itu untuk menarik Umno masuk PAS," katanya.

Ketika ditanya adakah beliau kecewa kerana tidak dijemput menghadiri pertemuan dengan pemimpin tertinggi Umno, Nik Aziz berkata beliau tidak kecewa tetapi "tidak gembira" dengan kenyataan pemimpin PAS dan Perdana Menteri mengenai isu itu.

"Saya tidak `happy' dan tidak gembira dengan kenyataan pemimpin Umno dan PAS mengenai muzakarah ini," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak bercadang untuk bertemu dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk berbincang mengenai perkara itu.

Nik Aziz bagaimanapun menafikan wujud ketidaksefahaman antara beliau dengan pemimpin PAS yang lain berhubung isu itu dan juga menafikan wujudnya masalah dalaman parti itu.

"Persefahaman tetap ada dan kalau pecah-belah seronoklah Umno dan sebab itu kita mesti bersatu dan apa yang saya katakan ini sebagai reaksi balas sahaja dan terpulanglah kepada penyokong (untuk menilainya)," katanya.

Nik Aziz juga berkata terpulang kepada perwakilan untuk membincangkan mengenai isu itu pada muktamar PAS yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Boleh jadi dibincangkan tetapi terpulanglah kepada perwakilan untuk membincangkan isu ini," katanya.

Beliau juga menafikan pertemuannya dengan semua Menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat baru-baru turut membincangkan isu muzakarah itu dan menurutnya perbincangan hanya berkisar mengenai bagaimana untuk mengukuhkan kerajaan Pakatan Rakyat. BERNAMA

No comments: