Friday, May 22, 2009

Keputusan Mahkamah Rayuan diatur?

Diambil dari blog Husam Musa

Posting saya tiga hari lalu telah 'meramalkan' Mahkamah Rayuan akan memihak kepada Zambry dan ia menjadi kenyataan hari ini.

Ia sebenarnya bukan ramalan tetapi maklumat. Maklumat selanjutnya ialah pembubaran DUN Perak dalam masa terdekat, selepas Mesyuarat Majlis BN sekali lagi Isnin atau Selasa ini.

Isu di sini ialah, jika maklumat ini terbukti tepat, adakah ujud unsur 'pre-arranged' dalam keputusan ini? Ia bukan tugas kita semua untuk membuktikannya tetapi ia tugas pihak berkuasa. Sudah tentu kita tidak dapat mengharapkan apa-apa pada hari ini.

Keputusan ini memberi kesan besar. Baik di Parlimen mahu pun di DUN yang lain, Agung atau Sultan boleh melantik PM atau MB yang baru tanpa PM atau MB berkenaan terlebih dahulu dilucutkan jawatan mereka melalui usul undi tidak percaya.

Adakah negara kita sudah bersedia menerima hakikat kemungkinan perubahan teraju kepimpinan melalui proses tabung uji di luar rahim iatu Dewan Rakyat atau DUN seperti yang difahami sebelum ini? Khususnya Najib, sudahkah bersedia untuk Ahli Dewan Rakyat mengumpulkan senarai bahawa mereka sudah hilang kepercayaan kepada beliau dan Agung boleh dengan itu melantik PM yang baru tanpa proses Dewan Rakyat?

Tiga atau lima atu tujuh hakim yang bersidang, bukan lagi ukuran untuk rakyat yakin dengan integriti dan kebebasan kehakiman kita, melainkan keputusan mereka yang dilihat wajar. Apa lagi keputusan Mahkamah ke atas krisis politik, memerlukan lebih ketelitian dan kebebasan.

Berbalik kepada Perak. 'Ramalan' saya seterusnya ialah, Majlis BN akan bersidang. Kemudian Zambry kononnya bersetuju menyerahkan mandat kepada rakyat dengan mengadap Sultan Perak untuk pembubaran.

Memang itu yang dihasratkan oleh PR tetapi proses mahkamah yang dianggap tidak selari dengan prinsip keadilan tetap menjadi satu medan yang tidak akan berakhir dengan pembubaran itu kelak.

Pembubaran, ya.

Proses undang-undang yang adil, juga wajib!!!.

1 comment:

massmerah said...

Kalau ramalan tuan betul maka ramalan saya juga tepat, iaitu kalau keputusan tidak memihak kepada pkr atau pas maka keputusan itu tidak adil. Itulah yang dikatakan dalam tulisan ini.

Cara untuk mengatasi masalah seperti ini mudah sahaja- jangan bawa sesuatu pertikaian ke mahkamah tapi cukup dengan melaung dan melalak dalam blog-blog sahaja. Kemudian masuk ke kampung-kampung atau kepada mereka yang tidak bermaklumat, mudahnya mereka yang tidak sekolah- katakan kepada mereka kerajaan tidak adil, mahkamah tidak adil tapi memihak kepada kerajaan. Saluran yang paling baik ialah kedai-kedai kopi yang dikerumuni oleh pemalas dan pembuang masa itu. Tentu laku.

Satu perkara lagi perlu diubah di negara kita ialah pelantikan hakim. hadi awang, anuar ibrahim, nik aziz perlu dijadikan hakim mahkamah persekutuan. Bukankah mereka itu "maksum", setiap katanya benar belaka, tindak tanduk mereka kenabian dan entah apa lagi.KAH KAH KAH KAH KAH KAH

MASSMERAH