Wednesday, February 23, 2011

Imam Musa Al-Sadr Yang Hilang di Libya Tahun 1978 Masih Hidup???

Pada bulan Ogos, tahun 1978, dari Lubnan Imam Musa Al-Sdr, seorang filosof dan tokoh politik Islam bersama seorang pengiring dan seorang wartawan telah pergi ke Libya atas urusan rasmi dengan kerajaan Libya. Sejak itu mereka tidak pernah dijumpai lagi. Dipercayai mereka telah dibunuh oleh Muammar Gadafi tanpa di ketahui motif pembunuhan.

Namun pihak Libya berterusan menafikan, dengan menyatakan Imam Musa bersama teman-temannya telah pergi ke Italy dari Libya. Sementara anak lelaki Imam Musa mendakwa ayahnya telah dipenjara secara rahsia di Libya, tetapi belaiu tiada mempunyai bukti.

Selepas kehilangannya di Libya, umat Islam di Lubnan telah menjadikan beliau sebagai Pimpinan Kerohanian dan popularitinya semakin meningkat dari hari kehari.

Pada 21 Februari 2011, ketika rakyat Libya bangun menentang pemerintahan diktator Muammar Gadafi, Imam Musa Al-Sdr dan 2 orang temannya dikata masih hidup. Sebelum inipun pembangkang Libya iaitu pengasas Tabo Tribal Liberation Front Essa Abdulmajeed Mansoor, pernah berkata Imam Musa Al-Sdr yang lesap pada tahun 1978 masih hidup di penjara Libya.

Semoga ia benar-benar masih hidup dan akan memimpin kebangkitan rakyat negara Arab dan Afrika utara yang masih tiada pimpinan yang benar-benar berwibawa serta berani untuk mati kerana Allah.

Apakah kemunculannya, akan berlaku seperti kemunculan Imam Khomeini ketika menjatuhkan Shah dalam tahun 1979 yang lalu di bumi Farsi dan sekarang akan berlaku pula di bumi Arab dan Afrika Utara?

Hanya Tuhan Yang Menjadikan sekelian Alam yang lebih mengetahui.

No comments: