Tuesday, February 22, 2011

Nabi Diktator???

Rasulullah sangat marah ketika Umar Radhiallaahu'anhu memegang suhuf ayat2 dari kitab Taurat.
Nabi menegur Umar ".... Sekiranya saudaraku Musa 'alaihi salam hidup sekarang ini maka tidak ada keluasaan baginya kecuali mengikuti syari'atku"
(HR Ahmad, Ad-Darimi dll).

Tidak nabi tidak diktator.... walaupun beliau menegah Saidina Umar membaca Taurat, yang juga diturunkan kepada Nabi Musa as oleh Allah. Tujuan beliau melakukan begitu kerana tidak mahu fikiran manusia menjadi bersimpang siur dari panduan Al-Quran.

Oleh itu, Koran PAS pun tidak mahu benda-benda yang boleh menyebabkan fikiran ahli jadi bersimpang siur, maka tertegahlah seseorang dari menulis yang akan mungkin menyebabkan fikiran ahli-ahli dari bersimpang siur.

Itu sahaja. Terima kasih Ustaz Idris.

Kita menerima kumpulan Dilarang Melarang... tetapi janganlah kita terikut dengan sikap di Larang Melarang.

Bukankah dalam Islam ada boleh (Halal dan Harus) dan ada yang tidak boleh (Haram) dan tidak digalakkan (Makruh), maka dengan adanya itu kita akan mengatakan Islam diktator??? Ohh sudah tentu tidak.

Ustaz Idris diktator... Oh sudah tentu tidak.

Nak masuk Sekolah Tok Guru Pak Ya Padang Lumat, pelajar perempuan kena pakai baju kurung dan bertudung labuh, nak pakai juga skirt dan tak mahu mahu pakai tudung.... kena buang sekolah.

Hj Najib diktator??? Ohh sudah tentu tidak.

Kes kecil je..... betulkan sikap dan penulisan, aku rasa bisa terima kembali dengan senang hati oleh Koran PAS menjadi kolumnis.

Terima kasih... Ustaz Idris enta bukan diktator tapi tegas!!!

Yang tulis mengenai UMNO dalam Koran PAS, enta (Ustaz Idris) dah bertindak.... yang buat lebih hebat pada tu bila agak-agak nak bertindak???