Tuesday, July 21, 2009

KETUA KAMPUNG TERIMA ELAUN TERTUNGGAK ESOK?


Besok, Selasa 21 Julai 2009, InsyaAllah Ketua Kampung/ Komuniti dalam akan mendapat elaun yang telah tertangguh selama 7 bulan.......... asalnya dikatakan akan diberi setiap 3 bulan sekali, tetapi sekarang sudah melewati 7 bulan.

Sejak Pakatan Rakyat memerintah negeri Kedah, baru sekali Ketua Kampung menerima elaun mereka yang tak seberapa iaitu RM300 sebulan.

Exco telah memutuskan, elaun akan dibayar setiap 3 bulan sekali.

Malang dimana silapnya, dari 3 bulan sekali sekarang telah menjangkau 7 bulan, dan InsyaAllah esok Ketua Kampung/Komuniti akan mendapat elaun mereka. Walaupun aku bukan Ketua Kampung/Komuniti tapi akulah antara tukang kacau agar elaun Ketua Kampung di bayar bukan 3 bulan sekali, tetapi sebulan sekali.

Hari Sabtu, 18 Julai 2009 yang lalu, aku menerima SMS dari Pak Su Azim minta umum kepada semua Ketua Kampung/Komuniti yang ketika itu aku tengah bentang Panduan Tugas Ketua Kampung/Komuniti kepada seluruh Ketua Kampung/Komuniti dan Aktivis Sosial Parlimen Kuala Kedah dalam Seminar Menangani Gejala Sosial dan Pembangunan Masyarakat.

SMSnya berbunyi, "Umumkan hari Selasa (21 Julai 2009) boleh pi terima elaun MKK di Pejabat Daerah - ana dah hubungi Dato Mat .... - yang benar Pak Su Azim".

Mudah-mudahan SMS itu menjadi kenyataan dan semua Ketua Kampung/Komuniti akan tersenyum lebar menerima elaun mereka esok.

Sejak.......... tiga bulan dulu mereka (Ketua Kampung/Komuniti) bila jumpa aku, sebelum mereka bertanya mengenai elaun, aku cepat-cepat akan bertanya, "Apa macam elaun dah dapat ke?" Mereka jawab, "Dak lagi Pak Teh ...... leceh". Tutup cerita elaun, boleh sembang bab lain....

Setakat aku belajar agama Islam di surau dan masjid - taklah di universiti, sebagai majikan kena usaha bayar gaji pekerja sebelum peluh kering - maksudnya menyegerakan upah yang dilakukan oleh mereka yang bekerja untuk kita.

Zul Yahya, selalu dok kata kat aku, masa aku jadi pelanggan dia mewakili PAS Kedah di Kedai Cetak Padi Mas yang dia jadi Pengurus, "Macam mana ni kerja siap dah, peluh pun dah kerin dah, tapi duit upah tak dapat lagi". Aku pun cepat-cepat call Hj Taulan, Bendahari PAS Kedah masa tu (sekarangpun pun masih dia lagi) supaya datang pejabat untuk sign cek. Selesai masalah, walaupun peluh Zul Yahaya telah kerin, tapi tidaklah berpeluh semula kerana jerkah aku masih tak bayar upah kerja cetak yang dilakukannya.

Jadi aku heran, heran sahaja tau... bukan marah............ KCS yang dah lama sambut ulang tahun ke 100 tahun masih lembab dalam buat kerja......... kerja yang sepatutnya 3 bulan jadi 7 bulan. Aku bimbang kerja yang sepatutnya 7 bulan akan jadi 7 tahun. Jika sikap ini berterusan aku tidak berapa bimbang reputasi kerajaan Pakatan Rakyat akan dipertikaikan kerana memang rakyat sudah tahu ramai kalangan KCS yang ada sekarang adalah peninggalan corak pentadbiran UMNO/BN sejak 50 tahun lalu. Tetapi yang aku bimbang ialah rakyat terbanyak yang mengharapkan mereka diberi perkhidmatan yang terbaik, namun amat malangn perkhidmatan yang lembab diterima oleh mereka.

Apakah untuk merubahnya perlu ada pendemokrasian dalam perkhidmatan awam........ apakah perlu ada pilihanraya dalam perkhidmatan awam supaya dengan itu mereka yang akan menjawat jawatan utama dalam mana-mana organisasi perkhidmatan awam adalah mereka yang dinilai prestasinya dan diundi oleh semua kakitangan yang bertugas di organisasi berkenaan. Kerana sekarang ini, dilihat jawatan yang dilantik hanya atas asas Senioriti dan silih pergantian dari orang lama kepada orang baru yang berada setapak atau 2 tapak dibawah jawatan tertinggi tidak memberikan apa lonjakan kepada mutu perkhidmatan awam. Cara kerja yang masih stereotype terus berlangsung kerana mewarisi cara kerja 100 tahun lampau........... disitu ada kekurangannya yang tidaklah bermaksud akan dibahas disini secara panjang lebar, ia perlu di Seminarkan, ia perlu dibuat penelitian, kajian dan ujikaji di lapangan agar dapat ditentu sahkan keberkesanan sesuatu Perkhidmatan Awam.

Semua yang disebut di atas memerlukan masa yang agak panjang untuk dilaksanakan, masalahnya ialah sekarang.......... Pakatan Rakyat telah memerintah Kedah, rakyat memberi pengharapan kepada sebuah perkhidmatan yang berkesan.

Oleh itu, "Empati" adalah penting kepada kepada Pegawai Tinggi yang berada di dalam perkhidmatan awam dengan gaji setiap seorang RM5,000 ke atas perbulan dengan tambahan elaun-elaun tertentu.

Tanyalah diri kita sendiri dengan ikhlas, "Apakah perasaan kita jika gaji kita RM5,000 sebulan yang sepatutnya kita terima setiap bulan, di bayar 7 bulan sekali?"

Dan saya juga berempati dengan Pegawai Tinggi Perkhidmatan Awam, bahawa mereka mempunyai tugas yang banyak dan telalu sebok untuk bermesyurat, bergegas dalam perjalanan yang jauh kerana urusan rasmi kerajaan, mengiringi Sultan, membaca laporan-laporan yang tebal dan membuat keputusan-keputusan dalam organisasinya.

Tetapi apakah terlalu sukar untuk menurunkan tandatangan ke atas sekeping cek yang boleh diminta kerani menyediakannya, sehingga memerlukan masa 7 bulan.

Ahhhhh............ Ustaz Kasim pula telefon, tanya esok MKK nak pi terima duit elaun di mana.

Semoga, kita semua Rakyat Kedah di bawah Pakatan Rakyat semakin memahami bahawa inilah antara sisa peninggalan Perkhidmatan Awam yang ditinggalkan oleh UMNO, yang jika kita mengkaji sejarah revolusi sekalipun perubahan dalam Perkhidmatan Awam adalah yang paling sukar untuk dilakukan perubahan.

Kepada pegawai perkhidmatan awam, janganlah merajuk atau terasa hati.......... kami rakyat memahami kamu memang berusaha untuk meningkatkan mutu perkhidmatan, tetapi budaya dan kebiasaan lama yang sudah sebati dalam tindakan seharian yang diwarisi 50 tahun pemerintahan UMNO sukar dilenyapkan dalam masa 500 hari.

Selamat Bertugas, Dengan Sebuah Keazaman Baru.

"Puad!, (Ketua Kampung Mergong)........... belanja Pak Teh makan Char Kue Teow di Kedai Jo, Kuala Sungai, petang esok".

No comments: