Saturday, September 17, 2011

ADAKAH NAJIB TERPAKSA PURA-PURA TURUT PROGRAM 100 HARI PAKATAN ???

Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri Malaysia berkata dia cadang memansuhkan I.S.A bukan atas desakan pembangkang....

Namun dalam Buku Jingga yang di lancarkan oleh Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat pada bulan Mac 2011 yang lalu di bawah tajuk PROGRAM 100 HARI PAKATAN RAKYAT perkara No.2 tertera ayat yang berbunyi: "2. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)."


Tak caya??? Sila baca sendiri program dalam tempoh 100 hari yang akan dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat, jika diberi mandat untuk memerintah negara...

PROGRAM 100 HARI PAKATAN RAKYAT

Pakatan Rakyat akan melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pengurusan negara, ekonomi, pendidikan dan sebagainya berdasarkan prinsip yang digariskan di dalam Dasar Bersama.


Sebagai p
ermulaan kepada reformasi tersebut, dalam 100 hari kami mendapat mandat rakyat, kami akan melaksanakan program berikut:

1. Mereformasikan insititusi SPR, SPRM, Pejabat Peguam Negara dan PDRM untuk mengembalikan kewibawaan kepada sistem pentadbiran kerajaan.

2. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

3. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyem- purnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.


4. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.


5. Mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru sebagai penghargaan guru pendidik bangsa.


6. Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengu- rusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan.


7. Menyediakan perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa bandar.


8. Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.


9. Menaikkan royalti minyak kepada Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kelantan kepada 20%.


10. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah.


Persoalan timbul di otak kita sekarang, adakah Presiden UMNO hanya pura-pura menerima tuntutan Pakatan Rakyat untuk meraih kembali undi dari penyokong Pakatan Rakyat atau pun sekurang-kurang satu undi dari parti KITA...

No comments: