Thursday, June 11, 2009

Jangan Main Dengan Api..... Akan Terbakar Nanti

Tuhan Yang Maha Mengetahui

Niat seorang manusia tiada manusia lain yang tahu, walaupun berbual bertentangan mata.

Apa yang dinilai dan ditanggapi ialah percakapan dan tingkah lakunya.

Begitu juga, PAS sebagai sebuah Gerakan dan Parti Islam, kenyataan dan tingkah laku amat memain peranan untuk dinilai dan ditanggapi oleh masyarakat dan yang lebih penting ialah pengundi setia.

Ketika, UMNO/BN dibenci oleh rakyat, tiba-tiba kenyataan dan tingkahlaku menunjukkan PAS ingin bekerjasama dengan UMNO/BN.... sebutlah dengan nama apa sekali pun dengan penuh ikhlas untuk kebaikkan rakyat. Rakyat tidak akan nampak, kerana telah terlekat dalam pemikiran rakyat, pemimpin UMNO/BN rasuah, menindas rakyat, diskriminasi, kroni, penting diri, zalim, menolak syariat Islam, salah guna kuasa, jahat, penipu, cakap tak serupa bikin, tiada akhlak..... (sila tambah sendiri).

Sebutlah berulang kali........ PAS tidak akan bekerjasama dengan UMNO/BN, "Niat kami bukan begitu", tetapi apabila sebaik selesai muktamar ia diulang kembali dan lebih malang apabila bekas Naib Presiden, Ustaz Ahmad Awang pula menyebut bahawa beliau pernah ditelefon oleh salah seorang pemimpin PAS supaya membentuk kerajaan bersama UMNO/BN di Perak selepas pilihanraya umum yang lalu. Maka pemimpin tidak boleh memarahi ahli bawahan dan rakyat dari berbagai kalangan yang meragui keikhlasan PAS dan mungkin selepas ini menolak PAS (Na'uzubilLah).

(Khusus untuk Ustaz Ahmad Awang, kenyataan beliau menyebut seseorang tetapi tidak memberi tahu nama secara tepat, bagi saya akan mengundang fitnah yang lebih besar. Jika tidak mahu sebut siapa pemimpin itu lebih baik tidak cerita perkara itu).

Ketika UMNO/BN sudah nyawa-nyawa ikan......... dengan niat yang baik mungkin yang tidak dapat dibaca oleh manusia lain, tetapi dapat didengar oleh manusia lain ialah kenyataan dan dilihat oleh manusia lain ialah tingkah laku PAS iaitu oleh manusia-manusia dari PKR, DAP, Kelab Penyokong PAS, pengundi atas pagar , maka sekarang mereka telah menanggapi bahawa mereka akan dikhianati oleh PAS.

Bahaya sedang menanti, sesuatu yang drastik perlu dilakukan agar rakyat kembali melihat UMNO/BN adalah jahat seperti asal dan belum layak untuk dibuat kawan.

Kepada yang berhujah bahawa, kita mesti melakukan dakwah kepada siapa sahaja, jawabnya, memanglah itu kerja kita sejak PAS ditubuhkan lima puluh lapan tahun lalu, jangan cuba pesongkan pemikiran dengan mengatakan tak faham mengapa ahli PAS tidak mahu lagi berdakwah kepada ahli dan pemimpin UMNO, dari manakah datangnya ahli PAS jika tidak sebahagiaannya dari ahli-ahli UMNO yang dibuka pintu hatinya oleh Allah swt untuk bersama PAS dengan hasil usaha ahli PAS melalui berbagai pendekatan dakwah selama ini.

Oleh itu, perkara baru yang timbul dan ditimbulkan melalui kenyataan dan tingkahlaku PAS dewasa ini, ditafsirkan oleh ahli dan rakyat terbanyak bahawa PAS ingin bekerjasama dengan UMNO/BN, dan tidak ditafsir sebagai PAS mahu berdakwah kepada ahli dan pemimpin UMNO/BN. Kerana mereka tahu kerja kempen dan dakwah adalah tugas hakiki ahli PAS.

Persoalan yang dilontar semasa dihujung kepimpinan Pak Lah , kemudian ditarik balik pada 21 April 2009 dan selepas itu dilontar pula pada 7 Jun 2009, hanya menimbulkkan keributan yang tiada ada apa kebaikkan pada masa ini.

Janganlah kita terperangkap dengan angan-angan panjang, yang disebut dalam ilmu akhlak. Saya nyatakan begitu kerana, jika "Unity Government" yang diidamkan seperti Indonesia. Maka usaha menjatuhkan regim UMNO/BN perlu dilakukan dahulu seperti rejim Suharto dijatuh oleh rakyat sehingga memakan korban nyawa dan darah Mahasiswa Trisakti.

Adalah, tidak menasabah dengan tidak semena-mena PAS nak pergi bincang dengan UMNO supaya sistem pemerintahan Malaysia diubah mengikut sistem pemerintahan di Indonesia yang amat berbeza dengan Malaysia dan akhirnya akan mengurang semua kuasa yang telah sedia dipegang oleh UMNO. Jangan jadi seperti tikus bermesyuarat untuk menggantung loceng di leher kucing.

1. Malaysia sistem raja berpelembagaan - Indonesia sistem Republik.
2. Malaysia Perdana Menteri dilantik oleh Parti menang dan diperkenan Agong - Indonesia Presiden dipilih melalui undian terbuka kepada seluruh rakyat yang layak mengundi.
3. Pilihanraya di Malaysia lebih satu undi menang dan ikut kawasan parlimen dan DUN- Indonesia sistem berkadar.
4. Di Malaysia Parti Politik yang lebih kerusi memerintah - Indonesia parti politik hanya berada di Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) dan Majlis Perwakilan Rakyat (MPR).
5. Di Malaysia Menteri dilantik oleh parti yang menang - Indonesia Menteri dilantik oleh Presiden, dan jika mana-mana pemimpin parti politik menjawat jawatan Menteri diminta melepaskan jawatan parti, agar benar-benar statusnya sebagai Penjawat Awam.

Jika ingin pula, mengikut jejak langkah seperti Lubnan yang Kerajaan mereka telah menetapkan Presiden mesti Kristian, Speaker Parlimen Sunni dan Perdana Menteri Syiah. Jika itu yang PAS hendak jadikan contoh maka PAS perlu menjadi seperti Hizbullah yang ada angkatan bersenjatanya sendiri sebagai alat untuk suara dan pandangan mereka tidak dipandang sepi.

Persoalannya apakah kita mampu mencapai perkara tersebut?, Oleh itu janganlah berangan-angan panjang, usahakanlah supaya UMNO/BN dikuburkan dalam pilihanraya ke 13 ini ataupun sekurangnya tinggal hanya 15 kerusi parlimen sahaja seluruh Malaysia. Selepas itu perlu lagikah Kerajaan Perpaduan atau PAS dan Pakatan rakyat pula yang memerintah Malaysia ini dan UMNO/BN menjadi pembangkang.

Kepada kepimpinan baru PAS, segeralah mematikan isu yang dilihat dan nilai oleh rakyat terbanyak sebagai PAS mahu membentuk kerajaan dengan UMNO/BN, persembahkan dalam lakonan dan topeng apa sekalipun sekarang rakyat melihat jika perkara itu disebut, rakyat akan menafsir PAS akan tidur sekatil dengan UMNO/BN.

Niat yang baik sahaja tidak memadai dan kami tidak mempertikaikan niat yang baik itu, kami hanya mempertikaikan kenyataan dan tingkahlaku.

Mohon Sembah Derhaka!!!

2 comments:

Pemburu Syahid said...

Salam....

Apa sumbangan Mustapha Ali dalam menarik bukan Islam untuk bersama dengan PAS? Berceramah? Turun padang? Apa sumbangan Tuan Nasaruddin dalam menarik bukan Islam untuk bersama dengan PAS? Berceramah? Turun padang? Sekadar melemparkan senyum? Atau apa? Jawablah soalan soalan ini dengan jujur. Kami ahli bawahan yang berada di lapangan inilah yang meleleh peluh memikirkan bagaimana untuk berhadapan dengan sahabat sahabat bukan islam dan menarik mereka mendekati PAS. Bukannya kamu wahai Mustapha. Bukannya kamu wahai Nasaruddin. Kami !!

Anda hanya tahu menyebutkan - "KINI BUKAN ISLAM TELAH BERSAMA SAMA DENGAN KITA DAN MEREKA TELAH MEMBERIKAN KEPERCAYAAN KEPADA KITA UNTUK MEWAKILI MEREKA". Memang benar tetapi sedarkah kamu bahawa kami ahli bawahan di lapangan inilah yang bekerja untuk menghasilkan kejayaan itu.

Kami telah berjaya mewujudkan suasana kekeluargaan dengan sahabat sahabat bukan Islam. Kenapa kamu ingin menghancurkannya? Adakah status "PIMPINAN" yang kamu miliki itu membuatkan kamu boleh memutuskan apa sahaja untuk jemaah ini?

Wahai Mustapha, wahai Nasaruddin, wahai TG Hj Hadi, jemaah ini bukanlah milik eksklusif sesiapa sama ada ulama, profesional, penarik beca, petani, nelayan, penoreh getah mahupun anak muda seperti kami. Jemaah ini adalah milik sesiapa juga yang mahu menunaikan tanggungjawab jihad yang difardhukan oleh Allah swt menerusi petunjuk Rasulullah saw.

Janganlah memperbodohkan kami. Syurga itu bukan dikhususkan untuk ulama sahaja dan neraka itu pula bukanlah dikhususkan untuk golongan bukan ulama.

Lebih mulia untuk bekerjasama dengan sahabat sahabat bukan Islam yang mahu memahami Islam daripada bekerjasama dengan UMNGOK yang nyata sekali telah mengkhianati Islam berulang kali.

Baca lanjut di www.saynotomunafiqeen.blogspot.com

Wak On The Roof - WOTR said...

Salam

Nak tambah pasai perbezaan di Indo & Mesia ada 5 tu nak tambah bagi 6.

6- Malaysia
Parti yg berteras ISLAM ada 'wahid'.
- Indonesia
Ada kot macam kertas undi pilihanraya Bukit Selambau pa.Ntah lebih.

Tolong Tutup ISU 'UG' ini.

Jangan kerana isu ini bakal wujud serpihan baru,[ tak mau dah , lambat nak pebaik ] Biaq di Indon sudah laa.